Home smart home

Home smart home

Novitet u našoj ponudi je implementacija renomiranog KNX sistema i ObloLiving pametnih domova.

Sertifikovani tehničari, obučeni za nove tehnoloije, inovativna rešenja, standarde i bezbednost.

Integracija pametnih instalacija i sistema, kao i aplikativna rešenja upravljanja.

IOT – internet of things, najvažniji element svake pametne kuće. Njega čine skoro svi uređaji koji imaju mogućnost priključenja na mrežu tj. internet.

Pametni televizori, pametni satovi, pametne sijalice, pametni frižideri, razne vrste senzora, kamera i dr…

Upravljajte vašim domom mobilnim telefonom kada i kako vama odgovara (roletne, grejanje, hladjenje, rasveta...)

Neka i vaš dom postane SMART HOME!

Primeri tehnologija pametnih kuća

 

Gotovo u svakom aspektu života u kući u koji je ušla tehnologija (sijalice, mašine za pranje sudova i tako dalje) primećena je alternativa pametnom domu:

Smart televizori se povezuju na Internet da bi pristupili sadržaju putem aplikacija, kao što su video i muzika na zahtev. Neki pametni televizori takođe uključuju prepoznavanje glasa ili pokreta.

Pored daljinskog upravljanja i prilagođavanja, pametni sistemi osvetljenja, mogu otkriti kada su stanari u sobi i prilagoditi osvetljenje po potrebi. Pametne sijalice takođe mogu da se regulišu na osnovu dostupnosti dnevnog svetla.

Pametni termostati, imaju integrisani Wi-Fi, što omogućava korisnicima da planiraju, nadgledaju i daljinski kontrolišu kućne temperature. Ovi uređaji takođe uče ponašanje vlasnika kuća i automatski menjaju podešavanja kako bi stanovnicima pružili maksimalan komfor i efikasnost. Pametni termostati takođe mogu između ostalog da prijave upotrebu energije i podsete korisnike da promene filtere.

Korišćenjem pametnih brava i otvarača garažnih vrata korisnici mogu odobriti ili odbiti pristup posetiocima. Pametne brave takođe mogu otkriti kada su stanovnici blizu i otključati im vrata.

Pomoću pametnih sigurnosnih kamera stanovnici mogu nadgledati svoje domove kada su odsutni ili su na odmoru. Pametni senzori pokreta takođe mogu da identifikuju razliku između stanovnika, posetilaca, kućnih ljubimaca i provalnika i mogu da obaveste vlasti ako se otkrije sumnjivo ponašanje.

Briga o kućnim ljubimcima može se automatizovati pomoću povezanih hranilica. Sobne biljke i travnjake možete zalivati pomoću povezanih tajmera.

Dostupni su kuhinjski uređaji svih vrsta, uključujući:

- pametne aparate za kafu koji mogu automatski pripremiti svežu šolju u programirano vreme;

- pametni frižideri koji vode računa o datumima isteka, prave liste za kupovinu ili čak kreiraju recepte na osnovu trenutno dostupnih sastojaka;

- sporiji štednjaci i tosteri;

- mašine za pranje i sušenje veša...

Monitori sistema domaćinstva mogu, na primer, osetiti strujni udar i isključiti uređaje ili osetiti kvarove vode ili smrzavajuće cevi i isključiti vodu, tako da podrum, na primer, ne poplavi.

Međutim, pametni dom nije kolekcija različitih pametnih uređaja , već onih koji zajedno rade na stvaranju mreže kojom se može daljinski upravljati. Svim uređajima upravlja Smart HUB Controler, koji se često naziva čvorište pametnog doma. Čvorište pametnog doma je hardverski uređaj koji deluje kao centralna tačka sistema pametnog doma i sposoban je bežično da detektuje, obrađuje podatke i komunicira. Kombinuje sve različite aplikacije u jednu pametnu kućnu aplikaciju kojom vlasnici kuća mogu daljinski upravljati. Primeri čvorišta pametnih kuća uključuju Amazon Echo, Google Home, Insteon Hub Pro, Samsung SmartThings i Vink Hub

Mašinsko učenje i veštačka inteligencija (AI) postaju sve popularniji u sistemima pametnih kuća, što omogućava aplikacijama za automatizaciju

kuće da se prilagode svom okruženju. Na primer, glasovno aktivirani sistemi, kao što su Amazon Echo ili Google Home, sadrže virtuelne pomoćnike koji pametni dom uče i personalizuju prema preferencijama i obrascima stanovnika.

Pametne kuće za i protiv

 

Jedna od najvećih prednosti automatizacije kuća je pružanje mira vlasnicima kuća, omogućavajući im daljinsko nadgledanje svojih domova, suprotstavljajući se opasnostima kao što je zaboravljeni aparat za kafu koji je ostavljen ili otključana vrata.

Pametne kuće se mogu prilagoditi svakom korisniku posebno, radi udobnosti i komfora. Na primer, korisnici mogu programirati da se vrata garaže otvaraju, svetla da se pale, kamin da se uključi i njihove omiljene melodije da sviraju po dolasku.

Kućna automatizacija takođe pomaže potrošačima da poboljšaju energetsku efikasnost. Umesto da klima uređaj ostavlja ceo dan, sistem pametnih kuća može naučiti ponašanja i osigurati da se kuća ohladi dok se vlasnici domova vrate sa posla. Takođe, sa pametnim sistemom za navodnjavanje, travnjak će se zalivati samo po potrebi i sa tačno potrebnom količinom vode. Sa automatizacijom kuće, energija, voda i drugi resursi se koriste efikasnije, što pomaže uštedi i prirodnih resursa i novca za potrošače.

Da bi sistemi automatizacije kuće bili zaista efikasni, uređaji moraju da budu interoperabilni bez obzira na proizvođača i da koriste isti protokol ili, bar, komplementarne. S obzirom da je to relativno novo tržište, još ne postoji zlatni standard za automatizaciju kuća.

Glavno pitanje kod pametnih kuća je sigurnost. Veliki broj potrošača zabrinuto je za sigurnost podataka svojih pametnih kuća. Ako bi hakeri uspeli da se infiltriraju u pametni uređaj, potencijalno bi mogli da isključe svetla i alarme i otključaju vrata, ostavljajući dom bespomoćnim do provale. Dalje, hakeri bi potencijalno mogli pristupiti mreži vlasnika kuće, što bi moglo dovesti do gorih napada ili eksfiltracije podataka. U oktobru 2016. godine, Mirai IoT botnet je uspeo da sruši delove Interneta u nizu distribuiranih napada uskraćivanja usluge (DDoS) koristeći loše osigurane kamere, DVR-ove i rutere kao ulazne tačke.

Pored kućne sigurnosti, mnogi potencijalni korisnici pametnog doma brinu se i o privatnosti podataka i informacija koje dele njihovi pametni kućni uređaji. Iako proizvođači pametnih kućnih uređaja i platformi mogu da prikupljaju potrošačke podatke kako bi bolje prilagodili svoje proizvode ili ponudili nove i poboljšane usluge kupcima, poverenje i transparentnost su presudni za proizvođače koji žele da steknu nove kupce.

 
parallax background

Neka i vaš dom postane SMART HOME!


ByteLite ima za Vas pravo rešenje!