Security

Security

 

Sigurnosni i antivirusni softver igra ključnu ulogu u zaštiti servera i računara vaše kompanije. Pruža ključnu liniju odbrane otkrivanjem, blokiranjem i uklanjanjem virusa, špijunskog softvera (spyware) i zlonamernog softvera (malware) uključujući ransomvare, pre nego što nanese trajnu štetu.


Šta je bezbednosni i antivirusni softver?


Sigurnosni softver pomaže u zaštiti računara i mreže vaše kompanije analizom datoteka i podataka na sve što izgleda sumnjivo. Većina bezbednosnih paketa će:


- Nadgledati datoteke dok se otvaraju kako biste bili sigurni da nisu zaražene poznatim virusom ili delom zlonamernog softvera.


- Nadgledati mrežu i internet vezu računara, u slučaju da se zlonamerni softver ili hakeri pokušavaju povezati sa vašim sistemom.


- Proveriti datoteke dok ulaze u vašu mrežu, obično skeniranjem priloga e-pošte i preuzetih datoteka.


- Povremeno skenira sve podatke na računaru, u slučaju da se tamo skriva bilo koji neotkriveni zlonamerni softver.


Virusi i zlonamerni softver mogu se širiti putem zaraženih veb lokacija, e-pošte i datoteka poslatih vašem preduzeću. Sigurnosni i antivirusni softver identifikuje ove pretnje upoređivanjem datoteka na računaru sa elektronskim „potpisima“ poznatih virusa.


Iako sigurnosni softver u velikoj meri smanjuje šansu da vaše preduzeće zarazi virusom, nije nepogrešivo. Većina paketa pouzdano štiti samo od poznatih pretnji.


Da biste bili sigurni, potrebno je više od puke zaštite i antivirusnog softvera. To neće zaustaviti lopove koji se odmažu od vašeg servera, nepoštenog zaposlenika koji krade bazu podataka vaše kompanije ili požara koji šteti vašem IT sistemu.


Potreban vam je kvalitetan i pouzdan sigurnosni plan, IT procedure, dobra obuka osoblja i rezervni sistem za zaštitu od gubitka i krađe podataka.

Vrste sigurnosnog softvera

 

Na tržištu postoji mnogo bezbednosnih i antivirusnih paketa. Većina nudi sličnu osnovnu zastitu:


- Zaštita od virusa i malvera da spreči viruse i ostale pretnje van vaših sistema.


- Zaštitni zid ( firewall) za blokiranje sumnjivih mrežnih veza sa računarom i sa njega.


- Zaštita e-pošte za blokiranje prevarantskih priloga i „pokušaja krađe identiteta“ - e-pošte koje izgledaju istinski, ali su prevare da bi vas previzvukle osetljive informacije.


Postoje dve glavne vrste softvera:


Samostalni sigurnosni softver

On se mora instalirati na svakom racunaru i i njime se upravlja lokalno.. Dobar je za kompanije sa manjim brojem računara. Međutim, s obzirom da se njime upravlja na individualnoj osnovi, pruža vašem osoblju veću slobodu da onemogući zaštitu ili ažuriranja, što vašem preduzeću može predstavljati veći rizik od zaraze.


Centralizovani sigurnosni softver

Ovi paketi vam daju centralnu kontrolnu tablu za upravljanje zaštitom svih vaših računara. Postavljanje centralizovanog paketa zahteva određenu stručnost, ali obično deluje jeftinije i efikasnije za preduzeća sa većim brojem računara. Svaki računar i server u vašem preduzeću treba da budu zaštićeni softverom za zaštitu.


Takođe biste trebali razmisliti o tome da ga instalirate na mobilne uređaje poput tableta i pametnih telefona, posebno ako sadrže kritične podatke.


Budući da su bezbednost i zaštita od virusa toliko važni, važno je da odaberete softver renomirane kompanije.

Na tržištu postoje neka velika imena, uključujući McAfee, ESET, Kasperski, Norton. U zavisnosti od funkcija koje nude njihovi antivirusni softveri, očekujte da ćete platiti 20 - 50 evra po korisniku ili uređaju.

Takodje, na tržištu je dostupno i je nekoliko pristojnih besplatnih paketa, poput onih iz AVG-a i Avast-a. Međutim, oni su dosta niži stepen zaštite i predviđeni su samo za kućnu upotrebu.

Antivirusni softver je DOBAR samo onoliko koliko ga često ažurirate! Nove pretnje pojavljuju se svakodnevno, pa bi softver trebao proveravati ažurirane potpise najmanje jednom dnevno.

 
parallax background

Potreban Vam je vrhunski Security ekspert!


ByteLite ima za Vas pravo rešenje!